Extra geld voor onderhoud en renovatie sociale huurwoningen

Extra geld voor onderhoud en renovaties bij woningcorporaties

Woningcorporaties gaan meer investeren in nieuwbouwprojecten en onderhoud en renovatie van sociale huurwoningen. Volgens Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties, gaat het financieel beter waardoor er ruimte is voor verbetering. Hierbij moeten we bijvoorbeeld denken aan de installatie van een nieuwe CV-ketel, dubbel glas en extra isolatie.

Uit een onderzoeksrapport dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten opstellen, blijkt dat de uitgaven voor verbetering van het woongemak in 2017 stijgen naar 1,6 miljard euro. In 2016 werd door woningcorporaties 1,1 miljard uitgegeven aan renovatie. Volgend jaar stijgen de uitgaven naar verwachting nog verder: naar 1,9 miljard.

“Zo zullen er komend jaar 30.000 ingrijpende woningverbeteringen plaatsvinden van meer dan 20.000 euro per woning”, aldus een woordvoerder van Aedes in het Algemeen Dagblad. Woningcorporaties hadden de afgelopen jaren door de economische crisis minder geld over voor onderhoud. Daarnaast moeten zij sinds 2013 verhuurdersheffing betalen aan het Rijk.

De NOS deed onlangs een huuronderzoek. Uit de resultaten hiervan blijkt dat één op de vijf huurders vindt dat zijn woning toe is aan verbetering. Gemiddeld beoordelen zij hun woning met een 6,1. Uit eigen onderzoek van Aedes komt het gemiddelde rapportcijfer uit op een 7,3.

Renovatie via de Huurcommissie

De Woonbond herkent de klachten die in het onderzoek van de NOS naar voren komen. De meeste klachten die zij via hun Huurderslijn, een telefonische juridische dienst van de Woonbond, gaan over woninggebreken. Is de verhuurder niet in staat om aangekaarte gebreken op te lossen, dan kunnen sociale huurders naar de Huurcommissie stappen. Worden de klachten aangetoond en staat de huurder in zijn recht, dan kan een tijdelijke huurverlaging worden opgelegd aan de verhuurder. Deze kan oplopen tot wel veertig procent. “Een goede stok achter de deur om achterstallig onderhoud aan te pakken”, aldus de Woonbond.

Volgens de belangenorganisatie behandelde de huurcommissie vorig jaar zo’n 2000 onderhoudszaken en werden de huurprijzen gemiddeld met 243 euro per maand verlaagd.